Ammattikuljettajien ajotaidon Suomen Mestaruus

Rahtarit ry mediatiedote 30.7.2017

Ajotaidon Suomen Mestarit 2017 selvillä: kuorma-auto-, linja-auto, puoliperävaunu- ja täysperävaunusarjoissa – samalla ratkesi myös Suomen MM-edustus 2018

Rahtarit_ry_SM_Ajotaitokilpailu_2017_rata_1Rahtarit ry:n SM Ajotaitokilpailu 2017, kilpailurata. Kuva: Jussi Puntti.

Ammattikuljettajien Ajotaidon SM 2017 -kilpailussa ratkottiin parhaimmista parhaat lauantaina 29.7. Hyvinkäällä. Rahtarit ry:n järjestämä kilpailu alkoi teoriakokeella ja kilpailurataan tutustumisella, joiden jälkeen käynnistyi itse ajotaitokilpailu. Ajotaitoradalla kilpailijat suorittivat erilaisia tarkkuutta vaativia tehtäviä, jotka kuvastavat kaikki erilaisia normaaleihin ammattikuljettajien työpäiviin liittyviä tilanteita.

Kilpailijoita oli lähes seitsemänkymmentä jakautuen suhteellisen tasaisesti neljään eri sarjaan – kuorma-auto, linja-auto, puoliperävaunu ja täysperävaunu – ­kuitenkin yhdistelmäajoneuvosarjoissa osallistujia oli jonkin verran muita enemmän. Samojen sarjojen ”sisällä”, mutta omassa luokassaan ajoivat veteraanit eli yli 60-vuotiaat osallistujat, joita oli yhteensä 9. Niin linja-auto- kuin puoliperävaunusarjassakin oli myös naisvahvistukset mukana.

Hyvinkään Rekka-Rastin piha-alueella järjestetty ajotaitokilpailu oli vuorossaan 42. Rahtarit ry:n organisoima Ajotaidon Suomen Mestaruuskilpailu. Kilpailukalustossa oli tänä vuonna edustettuna MAN (kuorma-autosarja), Volvo (linja-autosarja), DAF (puoliperävaunusarja), Mercedes-Benz (täysperävaunusarja) ja Scania (korkeuden ja leveyden arviointi). Lisäksi perävaunut saimme käyttöön TTS:ltä ja Kaajaluomalta. Kisajärjestelyt hoituivat rautaisella ammattitaidolla lähes 60 vapaaehtoisen Rahtarin voimin.

Suomen Mestarit 2017

Palkinnot jaettiin kunkin sarjan kolmelle parhaalle sekä lisäksi veteraanisarjojen parhaille (alkuperäiset kuvat pikkukuvaa klikkaamalla, kuvat: Jussi Puntti):

Rahtarit_ry_SM_Ajotaito_2017_A-sarjan_voittajat_IMG_0176A) Kuorma-autosarja
1. Sami Leppänen, Imatran osasto
2. Janne Kalliomäki, Porin osasto
3. Harry Winqvist, Helsingin osasto

Rahtarit_ry_SM_Ajotaito_2017_B-sarja_voittajat_IMG_0180B) Linja-autosarja
1. Jaakko Punkero, Pohjanmaan osasto
2. Matti Komonen, Hyvinkään osasto
3. Timo Sulin, Hyvinkään osasto

Rahtarit_ry_SM_Ajotaito_2017_C-sarja_voittajat_IMG_0198C) Puoliperävaunusarja
1. Jouni Siekkinen, Jyväskylän osasto
2. Janne Pylväinen, Lahden osasto
3. Sami Hakala, Lahden osasto

Rahtarit_ry_SM_Ajotaito_2017_D-sarja_voittajat_IMG_0202D) Täysperävaunusarja
1. Pasi Suhonen, Lahden osasto
2. Tero Sikkara, Porvoon osasto
3. Marko Tiihonen, Kuopion osasto

Rahtarit_ry_SM_Ajotaito_2017_E-sarja-voittajat_IMG_0155E) Veteraanisarja (parhaat sarjoittain)
A) Kuorma-autosarja: Martti Nurminen, Jyväskylän osasto
B) Linja-autosarja: Krister Westermark, Porvoon osasto
C) Puoliperävaunusarja: Heikki Ylikännö, Turun tiimi
D) Täysperävaunusarja: Eero Kirves, Helsingin osasto

Suomen edustus Maailman Mestaruuskisoissa 2018

Kun Suomen Mestarit oli palkittu, julkaistiin Suomen MM-kisajoukkue vuodelle 2018. MM-kisoihin kerätään pisteitä SM-kilpailumenestyksestä kahtena peräkkäisenä vuotena, minkä lisäksi edelliset Maailman Mestarit pääsevät suoraan mukaan puolustamaan mestaruuttaan. Ajotaidon Maailman Mestaruudesta kilpaillaan Belgiassa vuonna 2018.

Rahtarit_ry_SM_Ajotaito_2017_MM-joukkue_2018_IMG_0225Kuvassa vasemmalta, ylärivissä: Jouni Jaakkola, Jouni Siekkinen, Jaakko Punkero, Matti Komonen, Mika Mäklin, Harry Winqvist, Timo Sulin ja Petri Haikara. Alarivissä: Jyrki Korpelainen, Pentti Havi, Tero Sikkara, Jukka Haanpää, Ville Alanen ja Sami Hakala. Kuvasta puuttuva joukkueen jäsen: Sami Leppänen. Kuva: Jussi Puntti.

Suomea MM-kisoissa edustavat:

A) Kuorma-autosarja
Ville Alanen, Tampereen osasto
Sami Leppänen, Imatran osasto
Harry Winqvist, Helsingin osasto – vuoden 2016 Maailman Mestari
Petri Haikara, Kala-Pyhäjokilaakson osasto

B) Linja-autosarja
Jaakko Punkero, Pohjanmaan osasto
Pentti Havi, Pohjanmaan osasto – vuoden 2016 Maailman Mestari
Timo Sulin, Hyvinkään osasto
Matti Komonen, Hyvinkään osasto

C) Puoliperävaunusarja
Jouni Siekkinen, Jyväskylän osasto
Sami Hakala, Lahden osasto
Jouni Jaakkola, Turun tiimi

D) Täysperävaunusarja
Tero Sikkara, Porvoon osasto
Jukka Haanpää, Kala-Pyhäjokilaakson osasto – vuoden 2016 Maailman Mestari
Jyrki Korpelainen, Mikkelin osasto
Vesa Rahkola, Kala-Pyhäjokilaakson osasto

Kuorma-autosarjan MM-joukkueen kisaedustajuuden lisäksi Petri Haikara puolustaa myös vuonna 2016 saavuttamaansa taloudellisen ajon mestaruuttaan.

Onnittelut ja kiitokset

Rahtarit ry onnittelee kaikkia voittajia! Lisäksi lämmin kiitos kaikille osallistujille – niin kilpailijoille, toimihenkilöille, medialle kuin yleisöllekin! Suuri kiitos kuuluu myös yhteistyökumppaneillemme.

Rahtarit ry
Rahtarit ry on perustettu 11.3.1973 ulkomaanliikenteen kuljettajien aloitteesta. Toiminta on täysin epäpoliittista ja ulkopuolella ammattijärjestöllisestä toiminnasta. Yhdistys toteuttaa tarkoitustaan yhdistävänä, kouluttavana, auttavana sekä virkistävänä tahona kaikkien kuljetusalalla toimivien kesken. Jäsenmäärä oli vuoden vaihteessa  28 958 kattaen niin kuljettajia, yrittäjiä kuin alasta muutoin kiinnostuneita henkilöitä ympäri Suomen. www.rahtarit.fi

Valokuvat ja tulokset kokonaisuudessaan:
Katso tästä tulokset kokonaisuudessaan: SM Ajotaito 2017 -tulokset (PDF) >>
Kuvat: Jussi Puntti